Już teraz sięgnij po miód i przywitaj odporności cud

Już teraz sięgnij po miód i przywitaj odporności cud

 
Produkty pszczele powinny zaistnieć w codziennej diecie każdego z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a szczególnie należy podawać je dzieciom, młodzieży, osobom starszym. Miód, pyłek kwiatowy i pierzga pszczela działają stymulująco na układa immunologiczny wzmagając odporność organizmu. Dzięki swoim cudownym właściwościom stosowane są w leczeniu licznych chorób skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego, moczowego, krążenia, krwiotwórczego, a nawet nerwowego.
 
Główne zalety miodu:

  • zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed starzeniem się
  • ma  właściwości bakteriobójcze
  • wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami i hamuje rozwój bakterii nawet tych, które wywołują próchnicę w zębach
  • poprawia trawienie, odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i zbędnych produktów przemiany materii


W miodowym gąszczu - który miód wybrać?

Wszystkie miody są dobre i zdrowe, lecz każdy z nich posiada szczególne właściwości, które zależą od roślin, z których powstał miód.

MIÓD LIPOWY –  jest słodki i posiada silny aromat przypominający kwiat lipy. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę złocistożółtą. Miód lipowy ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspakajające, wykrztuśne, obniża ciśnienie krwi
MIÓD AKACJOWY –  jest słodki i lekko mdły w smaku, w zapach przypomina kwiaty robinii akacjowej. Ma barwę jasnokremową, a po skrystalizowaniu słomkową. Zawiera dużą ilość fruktozy  do 11%, więc krystalizuje się powoli. Miodu akacjowego używa się do leczenia nadkwasoty żołądka oraz zaburzeń przewodu pokarmowego, wspomaga również leczenie cukrzycy.
MIÓD FACELIOWY –  aromatyczny, delikatny i przyjemny w smaku, barwa jasnożółta, a po skrystalizowaniu jasnokremowy. Stosowany jest głównie w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorobach układu pokarmowego. Zapobiega przeziębieniom oraz zapaleniu górnych dróg oddechowych. Zaleca się go osobą cierpiącym na astmę oskrzelową.
MIÓD RZEPAKOWY – jest słodki i w stanie płynnym ma barwę słomkową, a po krystalizacji białokremową. Posiada bardzo dużo glukozy - do 45%, więc bardzo szybko ulega krystalizacji. Jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę. Stosowany przy problemach z układem krążenia, chorobach dróg oddechowych.
MIÓD WIELOKWIATOWY –  jego smak jest zazwyczaj słodki i zależy od tego z jakich kwiatów został wytworzony. W stanie płynnym ma barwę jasnokremową, a po skrystalizowaniu jasnobrązową. Stosowany jest przy alergiach, schorzeniach serca i wątroby.
MIÓD GRYCZANY – w smaku jest lekko słodki i zbliżony do gryki, ma barwę ciemnobrązową. Stosowany w celu zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia, nerwicy . Ma za zadanie chronić i odtruwać wątrobę, leczy  niedokrwistość z niedoboru żelaza, wyczerpania psychicznego oraz regeneruje organizm.

By siły mieć wiele - sięgnij po produkty pszczele: Pyłek i pierzga
 
W ulu pyłek pszczeli służy za pokarm młodym pszczółkom. Pyłek pszczeli to drobne brązowo – złociste kuleczki, które są transportowane przez pszczoły do ula. Choć pyłek pszczeli nie jest tak popularny jak miód to warto włączyć ten niesamowity produkt do diety. Uzupełni on niedobory witamin, pomoże zrzucić zbędne kilogramy, zapobiega objadaniu się, a niejadkom przywróci apetyt. Łagodzi alergie, oczyszcza organizm z toksyn. Jest również naturalnym antybiotykiem tak jak czosnek, lecz jest dużo przyjemniejszy w smaku. Wysoka zawartość magnezu niweluje skutki picia zbyt dużej ilości kawy, a dodatkowo  wspomaga koncentrację, pamięć, dodaje energii, więc po włączeniu go do diety możliwe, że w ogóle nie będziemy potrzebować małej czarnej. Ze względu na zwartość kwasu foliowego, pyłek pszczeli zalecany jest parom starającym się o dziecko i kobietom w ciąży.

Pierzga pszczela wytwarzana jest w ulu przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatowego oraz innych składników. Wzmaga apetyt, reguluje przemianę materii, zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii). Jest znana z tego, że wspomaga leczenie farmaceutykami – np. w leczeniu stanów przedzawałowych, kataru siennego, astmy. Jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej, przy aftach oraz w okresie dużej zachorowalności na grypę.

Wszystkie produkty od pszczoły miodnej od tysięcy lat wykorzystywane są przy leczeniu różnych chorób i schorzeń. Sięgnij po nie również Ty :) Na zdjęciu nasza propozycja produktów pszczelich które pomogą Ci zbudować naturalną odporność i zwalczyć chorobę.



Produkty ze zdjęcia do kupienia w Konfiturkach lub online na www.sklep.konfiturka.pl :)
 

PS. Tylko w tym tygodniu, od czwartku do soboty 16-18.11 możesz skorzystać z wyjątkowej zniżki -10% na wszystkie MIODY w obu sklepach stacjonarnych Konfiturka!
Zapytaj Doradcę Klienta Konfiturki o najlepszy miód dla siebie i kup go z rabatem 10%!

Zapraszamy na zawsze udane zakupy :)



ZOBACZ INNE AKTUALNOŚCI »

Powrót do strony głównej